Nyt tulee sitten minun kynästäni ajatelmaa, jonka taustoja EN ole tarkistanut ollenkaan, vaan kirjoitan mutu-tuntumalta muutaman ihmisen kanssa keskusteltuani. Voi olla, että osa asiasta on mielipidettä (ei siis väärää tietoa) ja osa on tietämättömyyttä, joten koettakaa kestää.

Pyhäjoelle ollaan kovasti tekemässä uutta ydinvoimalaa. EN periaatteessa ole ydinvoimaa vastaan, mutta sellaiseenkin käsitykseen voi tästä tulla. Tässä vapaamuotoisia kysymyksiä ja toteamisia, lyhyesti!

- Loppuuko sähkö kokonaan, jos talvella tulee Suomeen -35 asteen pakkanen Hangosta Nuorgamiin?

- Jos ei, niin mistä se tarvittava sähkö tulee?

- Jos loppuu, niin palellutaanko kodeissa vai pysähtyykö teollisuus? Mistä säästö tulee ensiksi?

Pörssisähkö?

- Onko Pyhäjoen ydinvoimalan tarkoitus tuottaa sähköä sähköpörssiin kaikkien ostettavaksi? Suomestakin menee kaksisuuntainen kaapeli meren alitse (kaverin väite, en ole tarkistanut), jota pitkin sähkö voidaan myydä esimerkiksi Saksaan. Mistä maasta tai voimalasta se ostaja tietää sähkön tulevan verkkoon, kun se johdetaan asiakkaalle? Onko Pyhäjoen ydinvoimala vain sijoittajien (RUS) yksi rahastuskeino? Vaikuttaa siltä. Kukapa ei sijoittaisi rahaa tuommoiseen, kun vaikkapa Saksassa sähkö maksaa 26,8 c ja Suomessa 15,6c.

Linkki: http://www.kauppalehti.fi/etusivu/eun+kallein+sahko+-+kaksi+kertaa+suomen+hinnat/201305428749

Ei kai Pyhäjoen ole tarkoitus tuottaa sähköä Suomen tarpeisiin, kun eurooppalaiset maksavat siitä melkein tuplahinnan? Enpä usko, kun kyseessä on miljardi-investointi, mutta suomalaiset sen investoinnin loppupelissä osittain maksavat.

On kai tätä joku muukin pohtinut?