Nyt on alkanut askarruttaa suomalaisen työn ulkoistaminen oikein toden teolla. Jo vuosikausia on puhuttu Kiina-ilmiöstä, sehän tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että suomalainen tuotanto siirretään Kiinaan. Viime vuosina teollista tuotantoa on lopetettu Suomesta kasapäin. Nimiä tulee mieleeni Nokia, Salcomp, Saab... pienen miettimisen jälkeen totean vain, että vaateteollisuuskin on oman osansa kokenut. Osa yrityksistä on lopettanut Suomessa kokonaan, osa osittain.

Mieltäni askarruttaa nyt lisääntyvä nettikauppa. Facebookissa ihmiset liputtavat eri ulkolaisten nettikauppojen nimeen ymmärtämättä sitä tosiasiaa, että siirtämällä hankinnat nettiin loppuu paikallinen palvelukauppa nopeammin kuin arvaattekaan. Tämä ulkoistaminen on niin turha ja raukkamainen teko, että enpä malta olla laittamatta tosiasioita riviin, järjestys on satunnainen:

1. Kilpailu on kiristynyt jo, muutamat kaupat, joukossa jopa ketjuja,  ovat joutuneet sulkemaan ovensa kannattavuusongelmien takia. Lisää on tulossa.

2. Kuljetusyritykset joutuvat tekemään taloudellisesti kannattamattomia sopimuksia, kun kotimainen tavaraliikenne vähenee, kilpailu kiristyy. Konkursseja on tulossa.

3. Huoltoliikkeet: halpa hintataso ajaa siihen, että koneita ei kannata enää korjata, vaan tuote on edullisempaa vaihtaa uuteen. Netistä ostetaan pääasiassa halvinta ja heikkolaatuisinta tavaraa. Huoltoliikkeitä lopettaa. Tämä on toki globaali ongelma. Kuitenkin huoltojen hinta kasvaa, koska korjaajia on harvemmassa, ne ovat kaukana. Korjaamiseen menevä aika kasvaa etäisyyksien takia.

4. Kotimainen myynti keskittyy korkeintaan kahteen suureen ketjuun. Tämä tarkoittaa kauppaverkoston lukumääräistä harvenemista. Ihmiset joutuvat asioimaan jopa satojen kilometrien päässä, jos haluavat kotimaista asiantuntevaa palvelua.

Yllä on vain neljä kohtaa, jotka kaikki liittyvät suomalaisen työn vähenemiseen. Syyllinen siihen olet juuri sinä, kuluttaja, joka teet ostopäätöksiä tykönäsi. Onko hienoa ja trendikästä tilata netistä pesukone? Onko trendikästä tilata netista televisio? Onko trendikästä tilata itävaltalaisesta nettikaupasta rannekello? Onko trendikästä tilata saksalaisesta nettikaupasta korkokengät? Mietippä, mitkä liikkeet myyvät paikkakunnallasi yllä mainittuja tuotteita. Ostamalla tuotteet netistä tuet paikkakuntasi liikkeen lopettamispäätöstä ja teet karhunpalveluksen suomalaiselle valtiontaloudelle.

Mikä muotivillitys se on, että kotimainen kauppa tapetaan kylistä pois? Suomen verotulotkin pienenevät ja eläkeikää nostetaan, kun valtion tulot eivät riitä. Ulkomaille maksetaan kyllä alvit ja muut mutta sitten vaaditaan suomalaista sosiaaliturvaa. Kaksinaamaista!