Jyrki Katainen päätti luovuttaa pääministerinä ja puolueen puheenjohtajana ensi kesän puoluekokouksessa. Se, mitä mieltä olen tuosta ratkaisusta, on minun oma mielipiteeni, josta tässä vähän taustoja:

Viime eduskuntavaaleissa selkeä voittajapuolue oli Persut, vaikka Kokoomuksella olikin vaalien jälkeen eniten kansanedustajia. Nykyeduskunnan edustajamäärät/2011 vaalien tulos:

puolueiden kannatus / kansanedustajien määrä

Kansallinen Kokoomus 20,4 % (44)
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 19,1 % (42)
Perussuomalaiset 19,0 % (39)
Suomen Keskusta 15,8 % (35)
Vasemmistoliitto 8,1 % (14)
Vihreä liitto 7,2 % (10)
Suomen ruotsalainen kansanpuolue 4,3 % (9)
Suomen Kristillisdemokraatit (KD) 4,0 % (6)
Muut: 1 paikka (Ahvenanmaa)


Vaalien jälkeen kävi odotetusti ilmi, että Persut eivät lähde hallitukseen, koska puolue on sellainen sekametelisoppa erilaisia ihmisiä, että heiltä ei yhteistä linjaa löydy. Soinin oli helppo välttyä hallitusvastuulta asettamalla EU-kriittisyys kynnyskysymykseksi. Tämä asia ei ole vain minun mielipiteeni, vaan selkeä fakta, jonka myös Timo Soini on itse kertonut Peruspomo-kirjassaan.

Hallituskauden aikana on tullut selkeästi ilmi, että valtion tulot ja menot eivät ole tasapainossa, lisää velkaa pitää ottaa taikka sopeuttaa menoja tuloihin taikka tuloja pitää kesiä jostakin lisää. Sivun lopussa on valtion budjetti, joka on julkistettu 16. syyskuuta 2013. Kuten tiedämme, on budjettiin tehty jo korjauksia alkuvuodesta 2014. Hallitus- ja oppositiopuolueet sopivat keskenään SOTE-uudistuksesta sekä menojen leikkauksista ja verojen kiristyksistä palaverissaan, joka pidettiin maaliskuun loppupuolella 2014. Tarkemmin SOTE-uudistuksesta: http://www.stm.fi/vireilla/kehittamisohjelmat_ja_hankkeet/palvelurakenneuudistus



Ja tarkemmin menojen ja tulojen muutoksista: http://yle.fi/uutiset/hallitus_leikkaa_ja_kiristaa_verotusta_-_tassa_kaikki_listattuna/7156574

Menojen ja tulojen kohdennukset tehtiin hallituksen toimesta, kun ensiksi oli sovittu opposition kanssa siitä, kuinka paljon tuloja kasvatetaan ja menoja leikataan.

Mitä teki oppositio? Oppositio oli sopimassa menojen leikkausten suuruudesta ja verojen kiristyksen suuruudesta. He olivat itse sopimassa siitä, että valtion velan kasvaminen pitää saada loppumaan. Hallitus kohdensi säästöt tarkemmin, otti pikkuisen tuolta ja otti pikkuisen täältä, määräsi pikkuisen veronkiristyksiä ensi vuodelle jne. Lue nuo linkkien takana olevat uutiset, jos kiinnostaa tarkemmin. Oppositio ei tietenkään hyväksynyt sitä, että juuri nuo säästöt tehtiin, juuri lapsilisistä otetaan muutama euro pois, on ihan selvä asia, että iso osa kansalaisista saadaan oman mielipiteen taakse kiinnittämällä huomio juuri lapsilisien leikkauksiin. Väärin säästetty!

Jos minä olisin ollut Kataisena, en ehkä olisi noin radikaalia päätöstä tehnyt juuri nyt. Vain pari viikkoa säästöpäätösten jälkeen mies ilmoittaa jättävänsä politiikan! Itse vedän tästä sen johtopäätöksen, että Jyrki ei halua olla mukana tekemässä kipeitä ratkaisuja jatkossa, kun tehdyt päätökset eivät kelpaa edes yhteistyökumppaneille. Nuo säästöpäätökset on tehty pakkoraossa ja ovat ihan varmasti välttämättömät! Meistä jokainen tajuaa sen, että jokainen säästöpäätös satuttaa jotakin meistä. On loppujen lopuksi aivan sama mistä säästetään, kun lopputulos on se, että jokaisen kohdalle sattuu jotakin. Jos valtio tarvitsee lisää tuloja, tarvitaan jotakin konkreettista, mikä tuloja kasvattaa. Joka tapauksessa ne verot ovat meiltä itse kultakin pois tavalla a taikka b! Sama pätee menojen leikkauksiin. Jos otetaan pois terveydenhuollosta, sattuu se joihinkin ihmisiin enemmän kuin toisiin, ei ole olemassa sellaista pykälää, jolla raha saadaan pois niiltä, joilla sitä on sopivasti enemmän kuin toisilta. Ei ole!

Moni sanoo, että nostetaan tuloveroja isotuloisilta. Katsopa valtion tuloverojen määrää ja suhteuta se nyt tehtyihin menojen muutoksiin. Muutoksista tulee ensi vuodelle 1,6 miljardin säästöt. Kaikki tulo- ja pääomaverot ovat yhteissummaltaan 8,6 mrd kun kaikki ttulot yhteensä ovat noin 54 mrd. Ei ansio- ja pääomaverojen kiristyksillä saa miljardia lisää, ei millään. Eikä millään muullakaan veronkiristyksellä saa tuota summaa kasaan, eikä se millään muotoa olisi edes hyvä asia, koska tuo raha olisi kulutuksesta pois, suoraan pois!

Kulutusverot? Valtion kassaan kilahtaa kulutusveroja melkein kaikesta mitä me ostamme. Kun ostamme kaupasta perunoita, menee arvonlisävero, kun ostamme auton tankin täyteen, saa valtio siitä verotuloja enempikin. MUTTA kun tilaamme saksalaisesta nettikaupasta kengät, valtion kirstuun ei kilahda senttiäkään. Tai kilahtaa kyllä, mutta se valtio onkin Saksa.

Mutta palaanpa Kataiseen: Mies on parhaassa työiässä, hän on syntynyt lokakuussa 1971 eli on vasta 42-vuotias. Luulisi tuon ikäisen miehen jaksavan tehdä raskaskin vaalikausi loppuun, kyse on vain yhdestä vuodesta. Mutta onko niin, että miehen hermot eivät kestäneet ”väärin sammutetun” tulipalon aiheuttamaa kritiikkiä? Politiikka on likaista peliä, siinä haukutaan välillä vieraat, joskus omatkin. Vai näkeekö Katainen, että tehdyt ratkaisut eivät olekaan kestäviä, eikö säästöohjelma tuokaan toivottua tulosta? Tämä jää nähtäväksi, mutta uskoisin, että vaaransa on siinäkin. Kun liikkeellä olevan rahan määrä laskee, laskee valtion tulotkin. Minulla ei ainakaan ole sellaista viisastenkiveä, jolla saisin omista tuloistani valtiolle lisää kulutusveroja, kun kaikki tuloni menee joka tapauksessa kulutukseen. Ja kun veroja kiristetään, kulutukseen jää vähemmän rahaa. Yksi 300 miljoonan erä työpaikkojen luomiseksi ei riitä, mutta en minä ole mikään sanomaan oikeata ratkaisua, siihen on äänestetty eri miehet ja naiset.


http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp;jsessionid=35E1126DC346980BDCE47B5A4B533CE0?year=2014&lang=fi&maindoc=/2014/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&opennode=0:1:3:5: