Tänään YLE julkaisi uusimman kannatustutkimuksen:

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_syoksyy_alaspain/7712421

Kannatukset:

  Joulukuu 2014 Vaalit 2011 EROTUS
Kesk 26,8 15,8 11
Kok 17,1 20,4 -3,3
SDP 15,3 19,1 -3,8
PS 13,3 19,1 -5,8
Vihr 9,4 7,3 2,1
Vas 8,9 8,1 0,8
KD 3,9 4 -0,1
RKP 3,7 4,3

-0,6

Keskusta PLUS 11 PROSENTTIYKSIKKÖÄ! Kaikki tuo aikki on pois kolmelta seuraavalta taulukossa, myös oppositiopuolue PS:ltä.

Hallituspuolueet ovat menettäneet reippaasti,eikö? Toki hallituksesta lähteneet Vasemmistoliitto ja vihreät ovat nostaneet kannatustaan.

JOS vaalien tulos olisi tuo, niin minkälaisen hallituksen saisimme? Kolmen suurimman, eli Keskusta, Kokoomus ja SDP? Yhteensä 59,2% äänistä. Pystyisikö tuo kokoonpano nuijimaan läpi valtiolle semmoisen budjetin, että valtion velkaantuminen loppuisi neljän, mieluummin jo kahden vuoden aikana?

Keskusta ja Kokoomus kahdestaan ovat 43,9%. Kuka kolmanneksi? RKP ei riitä, mutta Vihtreät riittäisi. PS:n varaan en laskisi yhtään, se on populistipuolue, jolle en vataa antaisi sekunniksikaan. Oikeistohallitus siis?

Mielestäni lukujen perusteella olisi aika selvä peli, jos Keskusta saisi mukaansa nuo kaksi muuta suurta. Isojen leikkausten, isojen tulonsiirtojen, isojen veronkiristysten (ei välttämättä vero-%, vaan uusia verotettavia kohteita ;) jos niitä on) ja isojen panostusten tekeminen vaatii syvää yhteisymmärrystä hallituspuolueilta. Jos hallituksesa on sekä oikeisto, että vasemmisto, yhteisymmäryksen löytäminen ON vaikeaa. Siksi SDP:n rooli hallituksessa onkin kyseenalaistettava. Meillä ei ole varaa enää yhteen kuuden puolueen hallitukseen, joka tekee kaikki ratkaisut kompromissi-pohjalta, vaan päätökset on NUIJITTAVA läpï, mitä se sitten vaatiikaan.

Hyvä lukija: muistathan, että pelkästään tulo- ja pääomaverot eivät ole ainoat verot joita me maksetaan. Ne eivät ole myöskään valtion tulojen suurin tulonlähde, vaan ne ovat vuoden 2015 budjetissa noin 12,3 mrd, liikevaihtoon perustuvat verot ovat 17 mrd, kun kaikki veroit ja veronluonteiset tulot on budjetissa yhteensä noin 40,5 mrd. Eli tuloveroja kiristämällä ei saada 4 mrd:n (nettovelanotto budjetissa) vajetta mitenkään pois. Päivastoin, kiristämisellä on vaikutus ostovoimaan, mikä vaikuttaa esimerkiksi liikevaihtoverokertymään. JA mainitsemani 4 mrd:n nettovelanotto on vain budjetti. Jos valtion talous heikkenee lisää, niin tuo summa saattaa nousta helposti kuuteen miljardiin, enkä pitäsisi sitä edes madottomana ensi vuoden aikana, koska ensi vuotta koskevat päätökset on jo tehty.

Ymmärrättehän, että leikkauksia tarvitaan! Jos vaikkapa lapsilisistä leikattiin muutama euro kuukaudessa, niin siitä syntyi oppositiopuolueitten agitoimana valtava haloo, siksi enemmistöhallituksen on hyvä olla samaa mieltä kaikista leikkauksista opposition ääntelystä huolimatta.

Vaikeuksia on tulossa ja ne ovat jopa tunnistettavissa ja nimettävissä. Odotan vaaleja innolla. Toivon, että näissä vaaleissa äänestetään järjellä ja kokonaiskuvaa ajatellen, ei pelkästään yhtä asiaa ajatellen, ei anakaan mitään jonninjoutavaa parisuhdelakia taikka ajokortin hintaa ajatellen.