Hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Sipilä on erittäin suurella todennäköisyydellä seuraava pääministeri, mutta mitkä puolueet ovat hallituskumppaneita ja mitkä ei? Seuraavassa omia spekulaatioitani:

Keskusta:

Selkeä vaalivoittaja, suurin eduskuntaryhmä ja siten pääministeripuolue.

Kokoomus:

Halu olla mukana, tarve olla mukana, Keskusta tarvitsee Kokoomuksen mukaan.

SDP:

Ei halua olla mukana, ei tarvetta olla mukana, Keskusta ei tarvitse SDP:tä.

Perussuomalaiset:

EI halua olla mukana, ei tarvetta olla mukana, Keskusta tarvitsee mukaan!

Pienpuolueet:

Haluja on, mutta Keskusta tarvitsee vain hätätapauksessa. Vihreät ja Vasemmistoliitto viimeiset vaihtoehdot Keskustalle.

 

SELITYKSIÄ (laitan tarkoituksella selitykset tänne perään):

Kokoomus: He epäonnistuivat edellisessä hallituksessa surkeasti. Epäonnistumisen jälkeen on pestävä kasvonsa ja Keskusta on mieluinen hallituskumppani. SDP:n tulo hallitukseen Kokoomuksen sijaan olisi Keskustallekin tappio. Siksi pidän itsestään selvänä porvarihallitusta, jota ei synny ilman Kokoomusta.

SDP: Edellisen hallituksen riidat ja kyvyttömyys hoitaa valtion taloutta kuntoon johtivat hallituspuolueitten suosion romahtamiseen. SDP teki vaaleissa historiallisen huonon tuloksen ja siitä ei nousta mitenkään muuten kuin menemällä oppositioon haukkumaan hallituksen tulevat toimet työläisten riistoksi. Saatte nähdä, että olen oikeassa, sillä Suomen poliittinen kulttuuri on aina ollut sitä. Oppositio huutaa ja arvostelee ilman tarvetta kertoa miten olisi pitänyt tehdä. Tämä näkyy mm PS:n kannatuksessa.

Perussuomalaiset: Vaalitulos oli Persuille sekeä voittotulos, vaikka paikkaluku ei kasvanutakaan. Gallupit ennustivat (taas) Persuille huomattavasti pienempää vaalitulosta, mikä lopulta toteutui. Siksi Persujen ON OLTAVA mukana hallituskuvioissa, niin Kesksutan tarpeen kuin Persujen omankin tarpeen takia. Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että neuvotteluista voisi jäädä pois. Lopputulos hallitusneuvotteluille näyttäisi kuitenkin olevan ennakkoluulojeni mukainen: PS pyrkii pysymään erossa hallituksesta, sillä tulossa on massiiviset leikkaukset ja uudistukset, joita ei oikein voi olla arvostelemassa hallituksessa. Pitää pysyä oppositiossa, sillä vaalit on taas neljän vuoden päästä. Soini ei halua viedä joukkojaan takaisin pikkupuolueitten kastiin, minne se vääjäämättä joutuu, jos se menee mukaan hallitukseen. Toisaalta PS:n edustajissa on varsin vähän ministeriainesta, kuten ei ollut viime hallituspuolueissakaan, kun jälkeenpäin ministerilistoja lukee. Persut eivät kykene vastuun kantamiseen, he ovat joukko sivustahuutajia, Soini etunenässä.

Pienpuolueet: Vihreät eivät sovellu Keskustan suunnitelmiin, sillä yhden asian puolueena Vihreitten kynnyskysymykset eivät sovellu tulevan hallituskauden ohjelmaan. Vasemmistoliitto ei sovellu myöskään porvarihallituksen kuvioihin. RKP sen sijaan sopisi muutenkin kuvioihin, mutta umpisolmuun menevät hallituskuviot saattavat pakottaa Keskustan ottamaan RKP taas mukaan itsestäänselyytenä. Ei olisi tarvetta jos PS ottaisi vastuuta.

JOS (kun) PS ei tulekaan mukaan hallitukseen? Mikä tulee olemaan kokoonpano? Kuusi puoluetta on liikaa, neljässäkin on haastetta:

Keskusta+Kokoomus+RKP= 95 edustajaa. Milläs täydennät muilla kun SDP:llä, jolla on 34 edustajaa? Tämä kokoonpano saattaa lopulta olla se lopullinen hallitus, tosin RKP:n mukanaolo ei ole välttämättömyys. Eri asia sitten, missä roolissa SDP "haluaa" mukaan. Ollaanko parantamassa valtiontaloutta vaiko SDP:n kannatusta. Pieni ristiriita.

Alla taulukkona yhteenveto. Laitoin vertailun vuoksi Kataisen six-packin paikkajaon mukaan vierelle.

Eduskunnan paikkajako:                  
Puolue
Paikkoja 2015 Erotus 2011 vaaleihin   Hallitusvaihtoehto 1   Hallitusvaihtoehto 2   Edellinen hallituskokoonpano 2015 vaalien jälkeen
KESK 49 14   KESK 49   KESK 49   KOK 37
PS 38 -1   PS 38   KOK 37   SDP 34
KOK 37 -7   KOK 37   SDP 34   VIHR 15
SDP 34 -8   YHT 124   RKP 9   RKP 9
VIHR 15 5               KD 5
VAS 12 -2         YHT 129   VAS 12
RKP 9 0         Ilman RKP:tä 120   YHT 112
KD 5 -1               (2011 vaalien jälkeen 125 paikkaa)
Muut 1 -              
YHT 200