Pohjustukseksi voisit aluksi tutustua kirjoitukseeni, jonka olen julkaissut 3. Syyskuuta 2014:

http://mahottomia.vuodatus.net/lue/2014/09/valtion-talousarvio-2015-mita-tapahtuu

 

Lähtökohta:

Olen itse asuntovelallinen. Ostin tämän talon vajaa kymmenen vuotta sitten vaimoni kanssa. Otimme pankista lainaa ja maksamme sitä takaisin vielä muutaman vuoden. Niinhän se on, että kun lainaa otetaan, niin se pitää maksaa takaisin. Eikö se päde myös valtiontaloudessa?

2015:

Lue yllä olevan linkin takaa se, mitä oli vuosi sitten. Nyt on nyt, eikä yhtään parempi tilanne kuin kuin vuosi sitten. Uskallus tehdä mittavia säästöjä ja mittavia muutoksia valtion talouteen puuttui silloin, mutta nyt on otettu askeleita toivomaani suuntaan.

2016:

Työttömyys lähentelee kymmentä prosenttia, joten myös työttömyyskorvausten maksamiseen tarvittava rahamäärä kasvaa. Väestö ikääntyy kovaa vauhtia, suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle, mikä aiheuttaa lisää menoja valtiolle.

Budjetti 2016:

Vuoden 2016 velanottotarve on yli 5 miljardia euroa. Tämä siis paljon kritisoiduista säästötoimista huolimatta! Tuo summa on noin 2000 euroa jokaista työssä käyvää henkilöä kohti ja melkeinpä yhtä paljon per suomalainen talous. Summa ei ole äkkiseltään kovin iso kaikille, mutta kestämättömän suuri pienituloisille. Valitettavasti niitä pienituloisia on valtaosa kaikista tulonsaajista eli tuon summan maksaminen oikeudenmukaisella jaolla ei ole vaihtoehto. Siksi supistuksia pitää tehdä suunnitellusti ja pitkällä tähtäimellä. Samaan aikaa on tehtävä sellaisia toimia, joilla pyritään työllisyyden parantamiseen ja tuotannon kannattavuuden kasvuun. Tuotantoa SUOMESSA pitäisi pystyä tukemaan niin paljon, että työpaikkojen väheneminen loppuu eikä tuotantoa siirrettäisi enää ulkomaille. Helppo lause kirjoittaa, mutta vaikea asia toteuttaa.

Kun säästöjä toteutetaan, ne on valitettavasti suurelta osaltaan kohdennettava julkiseen talouteen. Nämä ovat menoja, jotka maksetaan suurelta osin valtion kassasta tai ainakin valtion menoista se on suurin yksittäinen menoerä.

KYSYMYS:

Katsopa huolella tuota yllä olevaa lukuhässäkkää. Mieti tarkasti ja kerro mistä se 5 miljardia voitaisiin ottaa pois niin, että siihen kaikki suostuisivat mukisematta. Mukisematta ja ilman lakkoiluja? Tasapuolisesti mutta tuottavuutta lisäten?

Sunnuntai-ja ylityölisien leikkaukset ovat vain yksittäinen keino, joka hallitukselle tuli eteen säästötoimia listatessa. Samalla, kun niitä pienennettiin julkiselta sektorilta, ne pienenevät myös yksityiseltä sektorilta. Tietenkin tässä haetaan kannattavuutta.

Loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi, eikö se olisi sama siirtää ne saman tien viikonlopuille kun kyseessä on kuitenkin vain kirkollinen juhlapyhä.

Kaikki toimenpiteet valtion talouden parantamiseksi pitää hyväksyä. Nykyinen hallitus ei ole tätä tilannetta saanut aikaan, vaan edelliset hallitukset, olkoonkin että niissä hallituksissa on ollut samoja henkilöitä ja puolueita mukana. Yhteinen päämäärä heille on kuitenkin se, että talous pitää saada kuntoon.

Opposition olisi aika olla hiljaa pari vuotta. Vaaleihin on aikaa!