Luin tänään valtion budjettilukuja vuosien varrelta. Tänään minulla ei ole aikaa käsitellä niitä syvällisemmin, mutta mainitsempa muutaman vuosiluvun:

2007-2010:

Budjetin tekijöinä oli Hallitus, joka koostui Kokoomuksen ja Keskustan kansanedustajista, mukana oli myös Vihreät ja RKP. Tuona aikana valtio velkaantui lisää 20 mrd, pelkästään vuosina 2009-2010. Mitä silloin tapahtui? Tutkikoon ken haluaa, se on mennyttä aikaa.  Niitä virheitä maksamme edelleen, mutta katsotaampas seuraava hallitus....  lukuja alempana taulukossa.

2011-2014

Kataisen hallitus, joka tunnettiin alunperin sixpackina. Kokoomuksen lisäksi siinä oli mukana SDP, RKP, Vihreät, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto. Noin suurella määrällä puolueita ei pääse tekemään mitään muuta kuin huonoja kompromisseja. Hallituksesta lähti vasemmistoliitto pois kesken kauden ja Katainenkin luovutti tehtävänsä kesäkuussa 2014. Tämän hallituksen aikana velkaannuttiin (2012-2014) 22,7 mrd lisää. Muutos parempaan olisi pitänyt saada aikaan, mutta kuuden puolueen hallitukselta se ei odotetusti onnistunut.

2016 ja siitä tähän päivään:

Toukokuussa 2015 nimitettiin nykyinen Sipilän hallitus. Keskusta oli ollut hetken pois hallituskuvioista ja tältä hallitukselta odotetaan toimia, joilla valtion talous paranee. Edellisen hallituksen velkaantumis-summa puhuttaa kovasti poliittisessa kentässä, varsinkin keskutaväen keskuudessa. Se onkin totta, että valtio velkaantui juuri noina vuosina yli 20 mrd, mutta niin se teki edellisenkin hallituskauden aikana. Oikeastaan pitäisi puhua eduskuntakausista, mutta menkööt nyt noin kun kerran alotinkin puhumaan hallituskausista. Tosiasia on kuitenkin se, että valtion velkaantuminen pitää saada pysähtymään siitä huolimatta kuka sen on aiheuttanut. Syyllisten metsästäminen on hukkatyötä, tilanne ei sillä parane. Sipilän hallitus on päässyt vaikuttamaan 2016 ja 2017 syntyneisiin 10,3 miljardiin euroon, jotka valtio on velkaantunut tuona aikana lisää. 2018 budjetissa on luku 3,1 mrd, joka ei toivottavasti toteudu ihan noin suurena. Hallituksen ensimmäinen toimintavuosihan ei ole istuvan, vaan edellisen hallituksen ”aikaansaannoksia”.

Opposition päätehtävänä Suomessa on yleisesti hallituksen kaataminen, seuraaviin vaaleihin panostaminen ja toisten mollaaminen. Sitä harrastetaan poikkeuksetta, hallitusta ei kiitellä vaan kaikki hyvät asiat kaivetaan omaksi hyväksi.  Niin nytkin. Valtion velkaantuminen jatkuu edelleen eikä se lopu ilman suuria rakenteellisia muutoksia. Sote on yksi niistä. Vastustajia on tietysti oppositio täynnä, myös muutama hallituspuolueen jäsen on yhtynyt oppositiorintamaan. Isojen muutosten tekeminen pelottaa. Välikysymys välikysymyksen perään, riidankylväjät ovat liikkeellä.

SOTE

Sotesta löytyy netistä pajonkin faktatietoa. Arvailuja ja kauhuskenaarioita soten seurauksista löytyy sitäkin enemmän. Totuuden vääristelyjen ja faktan erottaminen jääkin lukijan vastuulle. Pyhä sote-sota on meneillään ja saamme piakkoin nähdä millä tavalla se viedään maaliin. Se nimittäin viedään maaliin saakka joka tapauksessa. Jos ei nyt niin lähitulevaisuudessa kyllä. 

Loppuun vielä taulukko valtion budjetin tasapainottomuudesta. 2009 ja 2010 erottuvat suurina piikkeinä. Noina vuosina valtion menot kasvoivat reilusti samalla kun tulot putosivat. Selitys tulojen putoamiselle ovat jossakin, niitten kaiveluunnen ryhdy nyt, mutta myöhemmin ehkä.

EDIT 2.4.2018: vuoden 2017 nettolainanotoksi on vahvistettu 3,1 mrd.

http://www.valtionvelka.fi/fi-FI/Vuosikatsaus_valtion_velanhallinnasta_on(58914)

 

EB8F5953-7E4C-477D-B67B-D924F96F81CB.jpg