Tiedemiehet ja ympäristöaktivistit ovat samaa mieltä, maapallon ilmasto lämpenee hyvää vauhtia. Lämpenemisen seurauksista kirjoitellaan monissa medioissa monenlaisilla äänenpainoilla. Suomessa kirjoitettiin juuri energiapoliittisista valinnoista. Fossiilisten polttoaineitten käytön kieltäminen on yksi tavoitteista. Kivihiili ja öljy sekä suomalaisille tärkeä turve ovat maamme energiatuotannolle tärkeitä polttoaineita. Kivihiilen polttamisen kieltämisestä muistan aiemminkin olleen puhetta. Ympäristöhaitat ovat sen suhteen nähtävissä jopa paljain silmin. Katsokaapa vaikka kuvia englantilaisista kaupungeista joissa hiiltä on käytetty polttoaieena vuosikymmeniä. Maisema on ruskistunut ilmiselvästi hiukkaspäästöjen takia. Nykyisin savukaasut puhdistetaan tehokkaasti, mutta savukaasuja pääsee ilmaan edelleen. Suurin päästö on hiilidioksidi, jota ei saada kokonaan puhdistetuksi. 

Oheisesta linkistä näkee, miten hiilen polttamisesta aiheutuvat päästöt kulkeutuvat ilmastossa:

https://youtu.be/LB1LqLIfiH0

Suomessa hiilipäästöt ovat maailmanlaajuisessa mittakaavassa mitättömän pienet. Emme silti voi olla osallistumatta noihin talkoisiin ja syyttää vain muita, suurempia saastuttajia. Meidän pitää osallistua yhtenä aktiivisimmista, koska meillä on siihen resurssit ja mahdollisuus.

Valtioneuvosto otti asiaan kantaa eilen.

 https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/paaministeri-sipil-1

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ipcc-ilmasto-lampenee-halyttavalla-vauhdilla

Linkissä Sipilän lausunto asiasta. Valitettavasti monissa yhteyksissä, ja varsinkin sosiaalisessa mediassa suunnitelmista alettiin puhua hallituksen pisteidenkeruuna, poliittisena pelinä, ääntenkalasteluna. Onko se nyt väärin jos Sipilän hallitus ottaa asiaan kantaa ympäristöystävällisesti, kun asiasta keskusteltiin ympäri maailman juuri nyt. Olisiko Sipilän pitänyt olla hiljaa ja jättää asia huomioimatta kokonaan, vaikka asia on ajankohtainen? Suomen oppositiopolitiikka ja ajan keskustelukulttuuri nyt vaan on sellainen että kaikkea pitää vastustaa. Jos vaikkapa Helsingissä syttyisi mega-luokan tulipalo ja Sipilä toteaisi siihen, että sammutetaan palo, oppositio ja AY-liike varmaan torppaisi päätöksen pikavauhtia. Eikä, sammuteta, tuo on porvarihallituksen juoni!

Raportti ilmaston lämpenemisestä:   http://www.ipcc.ch/news_and_events/pr_181008_P48_spm.shtml 

Sipilä ottaa kirjoituksessaan kantaa (lue teksti) ilmaston lämpenemiseen. Tuossa kirjoituksessa ei kuitenkaan lue, että esim turpeen polttoa ei lopeteta, vaikka moni niin haluaisikin. Toisaalla kyllä asiaa on spekuloitu, koska maamme lämmön- ja energiantuotanto tarvitsee toistaiseksi myös fossiilisia polttoaineita. Myös puun polttaminen on välttämätöntä. Energiatuotannon uusimisen painopiste onkin siirrettävä entistä enemmän uusiutuvan energian suuntaan. Liikenteen tarvitseman energian korvaamine uusiutuvilla energiamuodoilla ei ole helppo nakki. Akkutekniikka ja kapasiteetti ei riitä tällä tiedolla eikä sille asialle nyt vaan voi mitään. Tavoitteeksi onkin otettava joku muu kuin 100-prosenttisesti päästövapaa liikenne. Aluksi vaikkapa 20-prosenttisesti päästövapaa yksityisautoilu voisi olla hyvä alku. Sähköautoihinkin pitää saada sähkö tuotetuksi, pelkkä aurinkoenergia ei taida olla resurssien puolesta ainoa ratkaisu. Lisäksi pitää muistaa, että ympäristöaktivistit vastustavat maisemien pilaamista. Tuulivoimalat ovat tiettyjen tahojen toimesta olleet arvostelun kohteena vuosikausia ja niiden on väitetty jopa räjäyttelevän lepakoita. Tiedämme, että tuo väite on ihan soopaa, mutta vakavissaan noita väitöksiä heitellään.

Jään odottamaan tulevien viikkojen keskusteluja maamme puoluepolitiikassa, vaalien läheisyys saa opposition syyllistämään hallitusta mm siitä, että turpeen tai puun  polttoa ei ole jo lopetettu. Meillä on runsaasti puuta käyttävää teollisuutta, mikä tarvitsee raaka-ainetta kasvavaa vauhtia. Kaivaako ay-liike maata jalkojensa alta, jos esimerkiksi sellutehtaita vaadittaisiin suljettavaksi metsien hakkuitten estämiseksi? Tuskinpa ay-väki tuohon kuitenkaan  menee, vaan metsien säästämistä haetaan maatalouden parista. Peltojen raivaaminen kiellettäisiin ja niin edelleen. Politiikka on vastustajien etsimistä ja siinä sodassa monet arvot tahtovat unohtua.