Liike Nyt. Tuo Harkimon luomus, poliittinen pesä politiikasta vieraantuneille?

Yhdistyksellä (ei puolueella, mutta he käyttävät itse nimitystä poliittinen liike) on muutamia periaatteita, joita ei ole muilla, ei ainakaan tietääkseni. Esimerkiksi kansanedustajana saa olla vain kaksi kautta. Se tarkoittaa kahdeksaa vuotta, mikä on ihan umpityperä sääntö. Ajattele jos puolueessa olisi vaikkapa 30-vuotias kansanedustaja, niin hän joutuisi kaikella todennäköisyydellä vaihtamaan puoluetta alle nelikymppisenä jos haluaisi vaikkapa poliittisen uran. Kuka lähtee tuohon politiikkaan mukaan kovin pitkän tähtäimen suunnitelmalla?

Niin, onko kyseessä puolue? Liike Nyt on yhdistys, joka asettaa kansanedustajaehdokkaita yhdistyksenä, ei puolueena. Lain mukaan ehdokkaita saa asettaa valitsijayhdistykset, kunhan niillä on vähintään sata kannattajaa. Sanamuoto on ” vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset”. 

Liike julkisti juuri ensimmäiset ehdokkaansa. Yksi heistä on luonnollisesti Harkimo itse, joka olisi läpi päästyään kansanedustajana vain yhden kauden, koska liikkeen periaatteen mukaan hän ei voisi olla enää jatkossa ehdokkaana. Kaudet tulisi täyteen. Muita valtakunnallisesti tunnettuja ehdokkaita ei ole. Jos joku ehdokkaista on paikallisesti ennestään tunnettu niin ok, mutta minulle henkilökohtaisesti kovin montaa tuttua nimeä listoilla ei ole. Toisaalta kun kyse ei ole poliittisesta liikkeestä niin eipä ole ihmekään. 

Vain kaksi kautta? Sepä ei ole oikeastaan ongelma, koska epäilen, että yksikään ehdokkaista ei pääse läpi. Ainoa, jolla on mahdollisuuksia, on Harkimo itse, mutta pidän epätodennäköisenä hänenkään läpimenoa. Kampanjointi ei toki ole vielä alkanut, mutta melkoisen käärmekeiton Hjallis saa keittää, jos äänivyöry tulee. Jytky. 

Luin Liike Nytin ohjelmaa heidän nettisivuiltaan. Ihan kuin olisi lukenut jotain vihreitten ohjelmaa sillä erotuksella, että yrittäjämyönteisyys tuodaan voimakkaasti esille. Sinällään ihan ok, mutta minkä ihmeen takia Harkimo perusti oman liikkeensä tukemaan suurinpiirtein samoja arvoja mitä hänen aiempi puolueensa Kokoomus edustaa? Ilmeisesti hän ei saanut riittävästi puheenvuoroja kokouksissa tai jotain. 

Eduskuntavaaleissa liike ei saa yhtään ehdokasta läpi.