Vaalit oli ja meni. Voittajia löytyi ja häviäjiäkin, kansan ääni on puhunut.

Hallitusta aletaan muodostaa seuraavaksi. Tunnustelut on aloitettu ja kait se Rinne alkaa keulamiehenä kysymyksiä kirjoitella. Millä puolueella on hinkua hallitukseem ja millä ei? Ei-ääni menee varmuudella Keskustalle, vähemmän varmuudella Persuille. Mutta menee kuitenkin, koska populisitinen puolue, periaatteessa yhdellä teemalla ratsastava puolue ei halua hallitukseen, ei vieläkään. Olen valmis lyömään vetoa siitä, että Vihreät ja Persut ei istu samassa hallituksessa. Viime vaalien jälkeen Persujen oli pikku pakko mennä mukaan hallitukseen, mutta nyt taitaa olla niin yhteistyökyvytöntä porukkaa puolueen johdossa että ei....

Eli hallitukseen menee luultavimmin SDP, Kokoomus ja Vihreät. Kokoonpanoa lienee pakko täydentää ainakin ruotsalaisilla. Tuo kokoonpanohan tarkoittaa sitä, että hallituksella olisi eduskunnassa 108 edustajaa ja siten enemmistö olisi jos nyt ei niukka mutta ei ainakaan älyttömän iso. Ilman RKP:tä edustus olisi 98.

Onko tuommoinen hallitus sitten yhteistyökykyinen ja toimiva? On ja ei. Työllistämiseen liittyvissä asioissa kokoomuksella ja sosdemillä on varmasti erilaisia näkemyksiä. Myös kauan (vuodesta 2005) synnytetty SOTE jakaa mielipiteitä. Kun edellinen hallitus ei saanut eduskuntaa puolelleen, on tulevan eduskunnan mielestäni jo pakko saada jotain päätöksiä aikaan. Siihen tarvittanee kyllä eduskunnasta kannatusta muualtakin kuin hallituspuolueilta, voi olla että Keskusta panee hanttiin periaatteen vuoksi, koska edellinenkin oppositio harasi vastaan. Se on vailtettavasti Suomen puoluekentän tapa, oli se sitten kansalaisten etu taikka ei. Sote-asiassa en noteeraa Persuja ollenkaan, heillä on ihan oma agendansa ja se ei koske sotea muuten kuin maahanmuuttomielessä.