Intian suurimpien kaupunkien ilmanlaatu heikkenee heikkenemistään. HS:n jutun (2.11.2019 https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006293486.html ) mukaan pienhiukkasten määrä on 200 kertaa liian iso, 533 mikrogrammaa per kuutiometri. WHO pitää 25 mikkrogramman rajan ylitystä  terveydelle vahingollisena. Suomessa rajan ylityksiä tapahtuu myös, eikä ole edes epätavallista. Esim Helsingissä on mitattu jopa yli 200 mikrogrammaa. Hiukkasten elinikä ilmastossa on lyhyt. Esim sade huuhtelee ne pois ilmasta, painovoima tuo alas, tuulet vie jne. Tuulien vieminen tarkoittaa tietysti hiukkasten kulkeutumista toisaalle.

Suomessa on maailman puhtain ilma. Kauempaa kulkeutuvat hiukkaset aiheuttavat esim Helsingissä jopa puolet pienhiukkasten määrästä. 

Minusta tämä meidän ilmastohössötys menee pikkuisen yli, mutta kait se jonkun on näytettävä tietä. En silti usko että maailma seuraa perässä juuri Suomea. Pitäisi lähettää tietotaitoa ilmaston saastuttamisen vähentämiseksi esimerkiksi juuri tuonne Intiaan. Meillä osataan kyllä asiat, joilla hiukkaspäästöt saadaan pienemmiksi, mutta se ei auta jos se tehdään vain Suomessa. Isot massat on muualla. Paitsi Intiassa, myös muualla kaukoidässä ja Afrikassa. Kehittyvissä maissa päästöihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota taloudellisen kehityksen takia.

Viitteeksi vielä Hesarin juttu 2.11.2019:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006293486.html

Ja sama asia vielä toisessa mediassa:

https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/pollution-levels-spike-overnight-aqi-459/articleshow/71847305.cms