Tietyt tahot ovat ajamassa henkilötunnuksen muuttamista sellaiseksi, ettei siitä voi päätellä tunnuksen haltijan sukupuolta. En ihan tarkkaan ole tajunnut että miksi, mutta kaipa heillä (niillä?) on siihen joku psykologinen syy. Että omasta mielestään Jorma onkin oikeasti nainen elikkä Hillevi. Siksi myös hetu pitäs muuttaa 010101-999Ä:stä  010101-998Ö:ksi. Tai mikä tuo loppuosa lieneekään matemaattisesti laskettuna mutta uskoisin että ymmärrät pointtini. 

Itseni tunnetaan pääasiassa etunimellä, harvemmissa paikoissa muodossa etunimi-sukunimi. SIlloinkin lähinnä virallisemmissa paikoissa, kuten arpajaisissa. Henkilötunnuksella minut tunnetaan vain viranomais-tilanteissa kuten vaikkapa sairaalan laboratoriossa, apteekissa taikka muualla missä henkilöllisyys varmistetaan. Tunnus on joka tapauksessa painettuna siihen henkilötodistukseen, mitä yleensä vaaditaan nähtäväksi. Passista katsotaan nimi ja naama, papereista tarkistetaan henkilötunnus. Henkilötunnus voisi olla ihan satunnainen numerosarja, vaikkapa 1234567890-9876543210 tai mitä vaan, mutta meillä on vakiintunut käytäntö, jossa eka merkit kertovat syntymäajan, esim 010101 on syntynyt tammikuun eka vuonna -01. Siitä eteenpäin on merkit 002 -899 jotka periaatteessa kertovat ko. päivänä syntyneitten järjestysnumeron, miehet parittomin ja naiset parillisin numeroin. Esim 899 olisi kyseiselle päivälle rekisteröity 899:s lapsi (tai ei välttämättä, ks edellinen lause/sukupuoliasia tällä hetkellä). Suomessa ei synny lapsia yli 900 per vrk (esim vuonna 2018 syntyi 47 577 lasta, keskimäärin 3964 per kk ja noin 132/vrk) joten esim 01.01.01 syntyneitten henkilötunnukset kyllä riittää, vaikka kaikki olisivat samaa sukupuolta, kun lopputunnuksien määrä on rajoitettu. Numerosarjat ovat kuitenkin muodostettu niin, että vuosiluku on kahdella numerolla, ei neljällä. Olisikin helppoa, jos vuosiluku olisi neljällä numerolla niin ei ongelmaa olisi. Syntymäajan jälkeen tulee välimerkki ( - , +  taikka kirjain, joka 2000-luvulla on A) erottamaan vuosisataa. Meillä on kuitenkin järjestelmiä (tietotekniikka ohoi!) joissa välimerkki jätetään huomiotta. Näin 1900-luvulla ja 2000-luvulla syntyneillä voi olla sama henkilötunnus, paitsi tuo välimerkki on eri. Vanhoja tunnuksia ei oteta uudelleen käyttöön henkilön kuoltua, joten numeroita ei vapaudu uusiokäyttöön. Siksi lyhyehköt numerosarjat loppuvat kesken.

Henkilötunnuksesta käy siis ilmi syntymäaika. Voisihan sen muuttaa muotoon "ppkkvvvv" mutta muutos aiheuttaisi TIETOTEKNISESTI valtavia muutoksia, joitten ratkaiseminen ei kyllä mitenkään ylivoimaista olisi, mutta muutos olisi ollut viisasta tehdä vuosituhannen vaihteessa. Toki sen voi tehdä milloin vaan, mutta tiettyihin paikkoihin hetu pitäisi muuttaa vastaamaan uutta standardia, ettei tulisi sekaannusta ja äkkihyppäys vaikkapa 24.4.2020 olisi aika hyppy... Näin esim Urho Kekkosen henkilötunnus olisi tulevaisuudessa uusittu muotoon 03091900-xyzN (loppuosa kuviteltua) entisen 030900- sijaan. Jo kuolleitten henkilöitten tunnuksia tuskin on syytä muuttaa, annoin vain esimerkkinä. Mutta kahta eri standardin henkilötunnusta olisi rinnakkain?

Jos henkilötunnus olisi edelleen jatkossa ppkkvv - plus loput rimpsut niin olisiko mahdoton ajatus muuttaa esim 2030 vuodesta alkaen niin, että syntymäaika merkittäisiinkin tammikuun eka syntyneellä muotoon 012130 eli lisättäisiin kuukautta vastaavaan numeroon 20 (jolloin tammikuun eka päivä olisi 0121 ja joulukuun eka olisi vastaavasti 0132)? Jatkossa joskus vuonna 3000 muutettaisiin vaikkapa kuukauteen taas 20 lisää sekaannusten välttämiseksi.

Asian miettimistä varten on asetettu työryhmä, joka miettii kymmenien tuhansien euron vuosittaista korvausta vastaan uutta järjestelmää useita vuosia ja päätyy lopulta ratkaisuun joka on ollut pöydällä alusta alkaen.

Eri asia on sitten se miten "muunsukupuoliset" saavat tahtonsa läpi eli sukupuoli ei enää näkyisi henkilötunnuksesta. Siihenhän olisi jatkossa helppo ratkaisu se, että luovuttaisiin parillinen/pariton-jaosta henkilötunnuksia annettaessa. Mutta mitä tehdä olemassaolevalle muunsukupuoli-kannalle. Siitä kait he (hö) ovat etupäässä kiinnostuneita. Niinkuin Jorma Hillevi Käppyrävaara, henkilötunnus 010100 - 002£ (entinen 010100 - 001$).