Sain postissa kotiin tarjouslappusen, jonka otsikkona oli : EI ENÄÄ KALLIITA PIENLAINOJA. Tämä pisti ajatukseni rullailemaan.

Joskus 1990-luvulla 3 kk Helibor oli jopa yli 17%. Tuohon aikaan moni yrittäjä kaatui valuuttalaina-heliborin yhdistelmään. Osa lainasta oli sidottu heliboriin, osa valuuttaan. Valuuttalainojen kurssierot olivat toinen riski, toinen oli heliborin korko. Laina oli otettaessa yleensä jossakin 10-12 prosentin koroissa otettaessa, kalleimmillaan tosiaan reilut 17%. Markan kurssin romahtaessa valuuttalainojen pääomat nousivat jopa heliborin korkoeroa enemmän, mutta tätä en käy sen enempää spekuloimaan, koska ihan kaikkea en muista kuitenkaan oikein.

Mutta nyt saa lainaa halvalla. Minulla on asuntolaina, jonka korko on ylihintainen verrattuna muutaman kaverin lainakorkoon, maksan nimittäin 2,2%, mutta onneksi lainan määrä ei ole kovin suuri enää. Tiedän yhden kaverini, jonka korko on 1,7%. Maksan velastani korkoa parisataa euroa vuodessa "liikaa." Samaan lainaani on yhdistetty jonkin sorttinen kulutusluotto, jonka voi nostaa koska tahansa, jos vaikka lämmönvaihdin menee rikki taikka tulee jotain muuta yllättävää. Lainan voi siis nostaa koska tahansa ja sen korko alkaa juosta vasta kun raha nostetaan. Korko on mielestäni ylihintainen, taisi olla jotain 7%:n luokkaa.

Mutta palataampa siihen kirjeeseen.... Ei enää kalliita pienlainoja, luvattiin. Ihan mielenkiinnosta tutustuin kirjeeseen tarkemmin. Korko on sidottu 1 kk:n euriboriin. Jos ottaisin lainaa 10.000 euroa 12 vuoden (!!) maksuajalla, lainan kuukausierä olisi 177 euroa. Tämä tekee siis 177x12x12=25488 euroa takaisinmaksettuna. Todellinen vuosikorko olisi 18,2%. Ei enää kallista, luvattiin...

Olen eri mieltä. 18,2 prosentin vuosikorko on kallis mille tahansa lainasummalle ja mihin tahansa tarkoitukseen otettuna. Jos pankki ei myönnä lainaa siksi, että epäilee takaisinmaksukykyäsi, ei tätäkään lainaa kannata ottaa. Et pysty maksamaan sitä takaisin. Et varmasti. Pankista saisit tämän lainan reilusti alle 10 prosentin korolla, jos asiasi olisivat kunnossa. Toisaalta kyseessä oleva lainayhtiökään tuskin lainaa myöntää, elleivät luottotietosi ole ns kunnossa.