Tänään tuli 40 päivää Jeesuksen kuolemasta. 

Ei siitä sitte niin hirvän kauan ole. Juhlikaamme!

 

Sitä paitsi, Jeesuksen kuolinpäivä ei ole kiinteä päivä vaan seilaa kalenterissa miten sattuu, mistä syystä helatorstai ei ole aina 25.5, esimerkisksi viime vuonna helatorstai oli 5.5 ja toissa vuonna  14.5. Kuunkierron mukaanko ne päätti raamatussa kuolinpäivän?

 

Itse asiassa kyllä. Pääsiäinen määräytyy kuunkierron mukaan ja Jeesuksen kerrotaan kuolleen juutalaisten pääsiäisen aikoihin, mihin liittyy karitsan veri. Siksi kait pääsiäisenä on tapana syyvä lammasta, kun ei nyt ihan ovenpieliä karitsan verellä sivellä. Ei ainakaan meillä. (Lue alta)

 

Wikipedia juutalaisesta pääsiäisestä, kauan on ihmiset tuon kukaan eläneet, osa vieläkin:

 

Juhlaa vietetään Egyptin-orjuuden päättymisen muistoksi. Ohjeet juhlan viettämisestä on 2. Mooseksen kirjan 12. luvussa. Juhlan viettoon kuuluu happamattoman leivän syöminen. Kertomuksen mukaan juutalaisten tuli Egyptissä sivellä kotinsa oven pihtipielet karitsan verellä. Järjestykseltään kymmenentenä vitsauksena Jumala surmasi Egyptissä ihmisten ja karjan esikoiset kaikista taloista, joissa oven pihtipieliä ei ollut sivelty karitsan verellä. Tapahtuman seurauksena faarao päästi israelilaiset pois maasta.

 

Juutalaista pääsiäistä vietetään Nisán-kuun 15. päivästä alkaen. Vuorokausi vaihtuu auringon laskiessa. Karitsa teurastetaan 14. päivänä. Nisan on juutalaisen kuukalenterin ensimmäinen kuukausi, ja sijoittuu kevätpäiväntasauksen tienoille. Kuukausi alkaa uudestakuusta. Kuukalenterin laskutavasta johtuu, että juutalainen pääsiäinen on aina keväällä täydenkuun aikaan.