Alkoholilain muutoksesta äänestettiin eduskunnassa 15.12.2017. Äänestystulos merkitsee muun muassa sitä, että A-olut tulee vähittäiskauppoihin kuten myös limuviinat. Alkoholin prosenttipitoisuuden kasvaminen kaupan hyllyllä on ollut monelle peikko tässä asiassa. Tarkoitan tässä nyt ihmisiä yleensä, en vain kansanedustajia. Monet ”asiantuntijat” ja asianuntijat ovat sitä mieltä, että alkoholin vahvuuden kasvattaminen ruokakaupassa merkitsee turmiota, ihmisten terveyden pettämistä, alkoholismin yleistymistä, rikollisuuden kasvua ja vaikka mitä. Viinaahan on ollut saatavana tähänkin lähes ympäri vuorokauden, ainoastaan kello 3.30 ja 9.00 välisenä aikana on ollut hankaluuksia, kun yökerhot on olleet kiinni ja kaupastakaan ei ole saanut ennen kuin kello tulee yhdeksän. Alkoholin pikkuisen löysempi jakelu ei tule aiheuttamaan kansassa mitään joukkohysteriaa ja joukkojuopumisia. Kyllä viinaan menevä ihminen on tähänkin asti viinansa saanut Alkosta taikka keskiolun vähittäismyyntipisteistä.

 

Lehdistö on kiinnittänyt huomiota äänestyskäyttäytymiseen. Kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan? Näistä kansanedustajien äänestyksen motiiveista voisi hiukan kaivella, kuka oli puolesta mistäkin syystä ja kuka vastaan. Muutama kansanedustaja voidaan sivuutta toteamalla että ei yllätys. Yhtenä esimerkkinä Päivi Räsänen. Kristillinen vakaumus riittää selitykseksi. Lisäksi muutamilla on alkoholismista jotain kontaktia elämässään ja äänestyskäyttäytyminen on ollut sen mukaista. Vaikkapa Pekka Puska…. Moni äänesti oman näkemyksensä mukaan, mutta varsin usea kansanedustaja joutui menemään ryhmäpäätöksen mukana, osa vastoin omaa vakaumusta, osa sen mukaan. Hallituspuolueet mainitsivat omantunnonvapauden, mutta äänestyksen jälkeen puhuttiin painostuksesta äänestää hallituksen esityksen puolesta. SDP:n kansanedustajista ainoastaan Ville Skinnari äänesti prosenttirajan noston (ja muun sisällön) puolesta. Ryhmäkuri siis, äänestyksen jälkeen Mikael Junger erosi puolueesta. Hän ei ole kansanedustaja, mutta on julkisuuden henkilö. Saa nähdä mihin puolueeseen hän tämän jälkeen ilmoittaa sitoutuvansa…..

 

Niin, kirjoitukseni tarkoitus ei ollut takertua yksittäisten ihmisten äänestyskäyttäytymiseen vaan ihan muuhun. Haluan kiinnittää muutamaan seikkaan huomioni, joista alla lista.

  1. SDP

  2. Oppositio vs hallitus

  3. Ministerit

Ekana SDP: Puolueessa oli selvästikin tehty ryhmäpäätös vastustaa hallitukse esitystä. En millään jaksa uskoa että ainoastaan Skinnari on aidosti ollut esityksen puolesta ja muut vastaan. EN! Tässä on kyse vain ja ainoastaan ryhmäkurista, jota Skinnari ei noudattanut.

OPPOSITIO: Matalamman alkoholiprosentin puolesta äänestäneitten listalta löytyy hallituspuolueitten edustajia, mm Keskustan Anttila, Kosonen ja Keränen, joista viimeisin on ammatiltaan lääkäri. Lisäksi hän on suurperheen poikia ja itsekin suurperheellinen, vakaumukseltaan lestadiolainen. Äänestyskäyttäytymistä en ihmettele, olihan hallituspuolueilla ”omantunnonvapaus”. Oppositiopuolelta äänestyksen tällä linjalla sen sijaan oli lähes koko SDP (p. Skinnari) ja luonnollisesti KD, josta kaikki olivat prosenttikorotusta vastaan. PS:n edustajista 13 oli noston puolesta ja vain 4 vastaan. Hallituspuolueista 25 vastusti ja 76 kannatti korotusta. Oppositiiopuolueitten osalta siis (lopullinen äänestys oli 102-89) vain 26 kannatti uutta lakia kun loput vastusti. Suurimpana ryhmänä SDP oli vastaan 32 äänellä. Poissa äänestyksestä oli yksi SDP:n edustaja (Guzenina) ja mm päämisnisteri Sipilä. Sipilän poissaolon syystä minulla ei ole tietoa, eiköhän sen tiedon joku populisti liene jo keksinyt.

MINISTERIT: Vain Pirkko Mattila äänesti uudistusta vastaan.

 

Alkoholilain uudistus on paljon muutakin kuin vain prosenttirajan korotus ruokakaupassa. Siitä sitten lisää joskus taikka muualta intterwebistä