Millaisa vanhoja dokumentteja on saatavana vanhoista tapahtumista? Sitä pohdin nyt muutamalla lauseella. Varmaankin tietoa löytyy internetin syövereistä, mutta ajattelin ihan itse pohdiskella tätä asiaa mutu-tuntumalla.

Paperi keksittiin Kiinassa joskus vuonna miekka ja kilpi elikkä noin 2000 vuotta sitten. Satoja vuosia kului ennenkuin se levisi Eurooppaan ja muualle ns sivistyksen pariin. Sitä ennen kirjaimia rustattiin pergamentille ja papyryskääröihin. Papyrus ei kestänyt kosteutta juurikaan (homehtui) eikä sitä materiaalina juuri ollut käytössäkään ihan joka kolkassa. Miten lie esi-isämme Pohjolassa piirrelleet, millä ja mihin? Paitsi kallioihin.

2000 vuotta sitten ei ollut kameroita eikä mitään muitakaan tallennusvälineitä. Tietoa jaettiin lähinnä suusanallisesti, varmaankin papyruskääröistä lukemalla. Sanansaattajaina oli kirkko, tai oikeastaan yleensä papisto, kirkkoa ei kait silloin ainakaan tuolla nimellä tunnettu. Uskonnolla oli varmasti vahva ote tiedon taikka "tiedon" levittämisessä. Kerrottiin, mitä haluttiin. Että Jeesus syntyi ja teki temppuja jos jonkinlaista. Maapallo oli litteä ja pilvien yläpuolella oli taivas. Ukkonen murahteli, kun jumalat olivat vihaisia. Kreikassa oli kaikenlaisia jumalia, kullekkin omansa. Oli sadolle, saaliille, rakkaudelle ja sodalle. Ja paljon muuta. Kun joku vain viitsi asian jollekkin tallennusalustalle raapustella, niin tottahan se oli. Taikauskoinen hömppä oli tuon ajan totuus. Valitettavasti tuota totuutta julistetaan edelleenkin joissakin piireissä paatoksella ainoana totuutena. Nythän tiedetään sekin, että pilvien yläpuolella on avaruus, taivaankappaleita ja maapallo on pyöreä. Ennen julistettiin Jumalan luoneen maan joskus muutama tuhat vuotta sitten, mutta nythän tiedetään se, että maailmankaikkeuden ikä on ainakin 13 miljardia vuotta. Monissa uskonnoissa ja varsinkin uskonnonlahkoissa on odotettu maailmanloppua epäsäännöllisin välein. Jos maailma on ollut 13 700 000 000 vuotta olemassa, niin ei kait se juuri vuonna 2014 lopu?

Uskomukset ja taikausko sekä niihin liittyvät legendat levisivät tuhansia vuosia ilman minkäänlaisia todisteita ainoina totuuksina. Nyt on toisin. Nyt tarvitsee olla todisteita, ennekuin aletaan kenestäkään taikka mistään tapahtumasta tekemään historiaan jäävää totuutta. Kuva, teksti ja kertomukset, kaikki pitää löytyä. Jeesustelijoita on aina.

Korostan vielä, että jos kirjoituksessani on asiavirheitä, ne johtuvat siitä, että en ole tutkinut dokumentteja. Kirjoitin mutu-tuntumalla ajatuksissani ja hyväksyn oikaisunne, jos oikaistavaa on. Täydentävät kommentit ovat tervetulleita.