Suomen presidentinvaalit lähestyvät päivä kerrallaan eikä niihin enää mitenkään pitkä aika ole. Ihan alkuun muutama rivi asiaa, sen jälkeen tuleekin pelkkää huulenheittoa:

Merkittävimmät päivämäärät vuoden 2018 presidentinvaalissa:

Ensimmäinen vaali:

  • vaalipäivä sunnuntai 28.1.2018
  • ennakkoäänestys kotimaassa 17.-23.1.2018
  • ennakkoäänestys ulkomailla 17.-20.1.2018
  • ehdokasasettelu vahvistetaan 21.12.2017
  • ehdokashakemukset jätettävä viimeistään 12.12.2017 ennen klo 16
  • äänioikeustiedot määräytyvät 8.12.2017 ja äänioikeusrekisteri perustetaan 13.12.2017.

Mahdollinen toinen vaali:

  • vaalipäivä sunnuntai 11.2.2018
  • ennakkoäänestys kotimaassa 31.1.-6.2.2018
  • ennakkoäänestys ulkomailla 31.1.-3.2.2018

Tähän päivään (30.5.2017) mennessä tiedämme, että ehdokkaita tulee olemaan useita. Istuva presidentti Sauli Niinistö ilmaisi suostumuksensa lähteä vaaleihin omalla tavallaan. Valitsijamiesyhdistys, jonka hän taakseen haluaa, tulee toteutumaan nopealla aikataululla. Varmuudella ainakin kokoomus tulee asettumaan puolueena tukeman Niinistöä, joten hänen osaltaan tämän kummempaa spekulaatiota ei tarvitse tehdä. Spekulaationi tosin kohtaavat Niinistön seuraavien mahdollisten ehdokkaitten takia.

SDP:

SDP on ilmoittanut, että se tulee asettamaan oman ehdokkaan. Sanamuodosta päätellen heidän ehdokkaansa tulee olemaan joku muu kuin Niinistö, luultavasti Eero Heinäluoma ilmoittaa suostumuksestaa lähipäivinä, muu olisi yllätys.

Keskusta:

Keskustan ehdokkaaksi on ilmoitettu Matti Vanhanen. Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta Paavo Väyrystä, vaikka hänen tiedetäänkin olevan ulkona nyky-Keskustasta oman puolueensa kanssa. Vanhasen mahdollisuudet vaaleissa ovat kyllä paremmat kuin Väyrysen vuonna 2012, mutta mielestäni Niinistö vie tällä kertaa Keskustan kannattajia huomattavasti enemmän kuin 2012.

Perussuomalaiset:

Perussuomalaiset ovat myös ilmaisseet asettavansa oman ehdokkaan. Luultavasti ehdokas tulee olemaan sama, joka on puolueen puheenjohtajakin. Arvelen, että Timo Soini olisi puolueelle parempi ehdokas, olipa puheenjohtaja kuka tahansa. Ennakkosuosikkina pidetään yleisesti Sampo Terhoa ja hän saisikin vaaleissa ainakin tunnollisimmat Perussuomalaiset taakseen.

Vihreät:

Vihreitten ehdokkaana oli edellisissä vaaleissa Pekka Haavisto. Hän oli Niinistön kanssa viimeisessä äänestyksessä ja hävisi Niinistölle loppujen lopuksi yllättävän vähän, 62,6% – 37,4%. Haavisto on jo ilmoitettu Vihreitten ehdokkaaksi.

Kristillisdemokraatit:

Helsingin Kristillisdemokraatit pyytää, että puolueen puheenjohtaja Sari Essayah olisi käytettävissä presidenttiehdokkaaksi. Suostunee...

Vasemmistoliitto:
Merja Kyllönen on jo valittu ehdokkaaksi. Tämä ehdokkuus on pelkkä populistinen veto.

Yllä olevien lisäksi saattaa vielä joku nimi putkahtaa esille joko valitsijamieslistan kanssa taikka jonkin muun pienpuolueen ehdokkaana. Heitä en tässä käy isommin spekuloimaan, koska yllä mainitut tulevat viemään ehdokasasettelun jälkeen yli 95% äänistä, Niinistö siihen mukaan lukien.

Spekukaaltiota:

Ihan ensiksi palaan vielä vuoden 2012 vaaleihin. Loppusuorallahan noissa vaaleissa olivat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. Varsinkin vaalien viimeisellä kierroksella sosiaalisessa mediassa ajettiin Haavistoa presidentiksi teemalla ”oletko valmis hyväksymään homoseksuaalisen presidentin?”. Ainakin minun kaveripiirissäni oli tuonsuuntaisia FB-päivityksiä, itse kirjoitettuja ja toisten kirjoituksia jaettuna. Jotkut jopa heittelivät homofobisia "syytöksiä" niitä kohtaan, jotka äänestivät Niinistöä. Mihin SOME menee tällä kerralla? Samantyyppisiä kirjoituksia tulee takuuvarmasti, mutta toivottavasti osataan keskittyä myös henkilöihin eikä heitellä presidentinvaaliteemana sanoja homo/ämmä/kepupettääaina/kommari jne (turha toivo).

Mahdollisuudet, että joku muu valitaan kuin Niinistö? Veikkaan, että loppusuoralla on taas Niinistö ja Haavisto ja nimenomaan nämä kaksi ovat toisella kierroksella vastakkain. En usko, että Niinistö saa enemmistöä heti eka kierroksella, koska ehdokkaita tulee niin monta, äänet hajaantuu. Niinistö sai edellisissä vaaleissa 37% äänistä, Haavisto 18,8%. Väyrysen äänisaalis oli 17,5%, mutta en usko että kukaan tulee uhkaamaan näitä kahta mainittua yhtä lähelle kuin Väyrynen vuonna 2012. Uskoisin äänten menevän Niinistölle 40-30 ensimmäisellä kieroksella. Loput jäävät väkisinkin statistin osaan.

Miksi sitten asettaa ehdokas, kun ennakkoasetelmissa on selvää, että ei tule valituksi? Mietitäämpä…. Puolueet haluaa ensisijaisesti olla läsnä puolueena. Se, että Vasemmistoliitolla on sama ehdokas kuin Kokoomuksella, ei käy. Ei, vaikka kysymyksessä on istuva presidentti valitsijamiesyhdistyksineen. Samahan pätee muihinkin puolueisiin, mutta otin tuon vain yhtenä esimerkkinä. Pääasia, että ollaan kisassa mukana, eikö? Ihan kuin olympialaiset, Suomi (ja moni muukin maa) lähettää kisoihin osallistujia tietäen, että sijoitus 40 parhaan sakissakin on yllätys. Urhilijalle Suomen edustaminen arvokisoissa on kunnia-asia, presidentinvaleissa ehdokkaana oleminen on ehdokkaalle kunnianhimo-asia. Ja onhan kyseessä demokratia, eli kaikilla eduskuntapuolueilla on oikeus asettaa ehdokas lakien puitteissa. Myös valitsijamiesyhdistykset, joissa minimi on 20.000 kannattajaa, saavat asettaa ehdokkaan, kuten Niinistön osalla on käymässä. Tässä kohtaa palaan myös nimeen Paavo väyrynen….

Joka tapauksessa vaalit tulee ja ehdokkaina ovat Niinistö, Haavisto, Kyllönen ja mahdollisesti 3-4 muuta. Viimeiselle kierrokselle pääsee kaksi eniten ääniä saanutta, ellei joku vie yli 50% äänistä heti eka kierroksella. Henkilökohtaisesti toivon yhden kierroksen vaaleja, mutta vielä parempi olisi, jos vaaleja ei tarvitsisi pitää ollenkaan. Vaikka olenkin demokratian kannattaja niin olen silti sitä mieltä, että meille kelpaisi Niinistö ilman vaaleja, kuten Kekkonen vuonna 1974. Silloinhan vaaleja ei pidetty ollenkaan, vaan Kekkonen jatkoi presidenttinä ilman vaaleja poikkeuslain turvin. Siihen nyt ei kuitenkaan ole enää paluuta, vaan mennään ja äänestetään niinkuin itse tahdomme.

Asiallista ja kohteliasta keskustelua ehdokkaitten ympärillä (takuulla turhaan) odotellen tässä SOMEttuneessa yhteiskunnassa!