Veroja on useita erilaisia. Palkkatyöstä perittävät valtion ja kunnan verot on ok, niillä kustannetaan maamme julkiset palvelut kuten tiestö, koulutus ja hallinto. On myös ns vapaaehtoisia veroja ja maksuja, jotka ovat palkkatyöhön sidottuja. Esimerkiksi kirkollisvero ja ay-liikkeen jäsenmaksut, viimeksi mainitut tosin on useammassa liitosa kiinteät euroiltaan, eikä sidottuja palkan suuruuteen. Yhteistä edellisillä maksuilla on kuitenkin se, että ne peritään palkasta ja työnantaja tilittää rahat saajalleen. Monet palkansaajat tosin maksavat ay-liikkeen jäsenmaksun itse, mutta eiköhän enemmistö kuitenkin hoida maksun työnantajan avustuksella.

Miksi?

Eikö kirkollisvero ja ay-maksut ole kuitenkin niin sellaisia maksuja, jotka ovat maksajalleen täysin vapaaehtoisia ja työnantajallekin toisarvoisia. Miksi työnantajan pitää pidättää ko maksuja työntekijän palkasta. Voihan työntekijä itsekin tilittää maksut kirkolle taikka ay-liikkeelle kuukausittain toistuvina maksuina. Ei niitten maksaminen ole iso vaiva, sinne samaan suoraveloitus-listaan pankkitilille kuin muutkin laskut.

Tulisikohan kirkosta eroamisia tuon seurauksena paljonkin? 3000 euroa kuukaudessa saava maksaa helposti yli 500 euroa kirkon jäsenmaksuja, samoin ay-liikkeen maksu voi olla samaa luokkaa. Eli nuo kaksi vapaaehtoista maksua menee toiselle tonnille vuodessa. Tuleekohan sitä monikaan ajatelleeksi?