Aluksi taustaa:

Suomen valtion taloudellinen tilanne on heikentynyt viimeisten vuosien aikana. Valtion velan määrä oli vuonna 1980 noin 3 mrd ollen 9,1% BKT:stä,  1990-luvun talouslaman aikana 1995 velan määräksi kirjattiin 60 mrd (63,3%), 2002 velka oli pudonnut 52 miljardiin (42,1%). Vuonna 2008 velkaa oli 54 mrd (29,3%) ja 2013 hiukan vajaa 90 mrd (46,6%) ja vuoden 2014 ennuste on juuri poliitikkojen ja lehdistön riepoteltavana, lisälainan tarve on 7 Mrd. Tuolloin valtion velkataakka lähentelisi 100 miljardia ja olisi siten kohta 60 prosentin tuntumassa BKT:stä. BKT vuonna 2012 oli 192 350 mrd, tarkemmat 2013 luvut julkistettaneen maaliskuun alkupuolella. Ennuste kertoo, että valtion velka ylittää 60 prosentin rajan vuonna 2015.

(lähteet: Googlaustuloksia hakusanoilla BKT ja valtion talous)

Vienti-tuonti

Vaihtotaseen yli- tai alijäämä kertoo maassa olevan rahan kasvusta taikka pienenemisestä. Vuoden 2013 vaihtotase oli noin 1,6 miljardia alijäämäinen, toisin sanoen velkaannuimme tuon verran ulkomaille. Mitä enemmän ostamme ulkomailta eikä kotimaasta, tuo luku kasvaa meille epäedulliseen suuntaan.

ESIMERKKI:

JOS Suomi olisi ainoa maa koko maapallolla, joka olisi täysin omavarainen, ei olisi tuontia eikä vientiä, meillä menisi näin:

Valtion kulut ja tulot olisivat etukäteen tiedossa nyt ja aina. Siksi kaikki kulut voitaisiin ennustaa lähes 100-prosenttisesti oikein. Alvit, palkkojen verot ja muutkin veroluonteiset maksut olisivat käytännössä aina etukäteen tiedossa eikä niitä tarvitsisi juuri muutella. Maassa olisi kiinteä summa rahaa, joka kiertäisi tekemättä kasaa kenenkään kohdalle, paitsi väliaikaisesti. Tällöin myöskin inflaation pitäminen nollassa olisi hyvinkin helppoa. Kuvitellaan vielä, että kukaan ei olisi toistaan ahneempi, eikä väkiluku kasvaisi.

Aina, kun ihminen ostaa jotain, rahaa liikkuu. Aina, kun maksetaan palkkoja, rahaa liikkuu. Aina. Jokaisesta liikahduksesta valtion kirstuun kilahtaa jotain, ei se itsestään täyty. Liikkeellä olevan rahan määrä olisi vakio ja valtion verotulot aina suurin piirtein samat.

Mitä muuta sitten tapahtuu? Valtio teettää tietöitä, maksaa palkkoja ja ostaa tarvikkeita. Rahaa liikkuu. Valtio hoitaa sairaanhoidon, rahaa liikkuu, jne. Raha ei pysähdy kokonaan koskaan. Rahan liikkumisella rahoitetaan valtion – ja myös kuntien – talous. Koko ajan olisi se sama rahamäärä liikkeessä, vain kiertonopeus vaihtelisi, sekin tasoittuisi kausivaihteluitten myötä. Rahaa ei pakenisi muihin maihin eikä sitä myöskään tulisi tänne lisää. Valtoin kirstusta lähtevä raha ruokkii kotimaan taloutta.

NYT:

Ostetaan ulkomailta, myydään ulkomaille, matkustetaan ulkomaille ja matkustetaan Suomeen. Rajan yli tapahtuu sekä sisääntuloa, että ulosmenoa. Ja raha liikkuu. Jos liikkumista (tavaroitten, palveluitten taikka ihmisten) tapahtuu enemmän ulospäin kuin sisäänpäin, se näkyy heti käytettävissämme olevan rahan määrässä. Kun tavaraa menee ulos, tulee rahaa sisään ja päinvastoin. Rahan liikkuessa ulospäin vähenee käytettävissämme olevan rahan määrä. Tämä johtaa siihen, että myös valtion kassaan tulevan rahan määrä pienenee. Vastaavasti valtio (eli me Suomessa asuvat ja täällä palveluita tarvitsevat ihmiset, sinä ja minä) hyötyy, jos me myymmekin tavaraa pois Suomesta. Kun ostat nettikaupasta, joka sijaitsee Virossa, rahan liikkumisesta maksettava vero kilahtaakin viron kassaan, ei Suomen. Häviäjinä olemme me kaikki, myöskin sinä, joka lähetät rahasi pois Suomesta. Ennen kuin raivostut, lue loppuun asti.

Muita pointteja:

Raha liikkuu taskussamme, kun menemme esimerkiksi turistimatkalle Kanarialle. Juomme, syömme ja ostamme siellä. Verojahan espanjalaiset eivät ole osanneet turisteilta riittävästi periä, muuten maa ei olisi tuollaisessa ahdingossa nyt, mitä se on. Perillä käyttämämme raha jää siis Espanjaan, vähemmän veroa, mutta ostajalle ehkä samalla rahalla enemmän kuin saisi kotimaassa.  Mutta, jos menisit vaikkapa Leville? Tuskin käyttäisit Suomessa ollessasi yhtään sen enempää rahaa, kuin käyttäisit siellä Kanariallakaan, koska erittäin monella (minulla ainakin) on käytettävissä rahaa varsin rajoitetusti. Aina on tilillä melkein nolla-saldo ennen tilipäivää, ei sille voi mitään…. Mutta Levillä ollessa ehkä jäisi muutamia kokemuksia köyhemmäksi, mutta rahan liikkumisestahan tässä olikin kyse.

Kun ostat Leviltä tuopin olutta, rahaa liikkuu tiskin yli ravintolalle, valtiolle rahaa alkoholiveron ja arvonlisäveron muodossa. Maksamallasi rahalla osallistut myyjän palkanmaksuun, rahaa taas valtiolle tuloveron muodossa. Myyjä ostaa itselleen vaikkapa jauhelihaa lähikaupasta ja taas sama juttu, rahaa valtiolle ja kauppiaalle. Kauppias taas maksaa talonsa laajentamisesta, ostaa puutavaraa, maksaa palkkoja ja niin edelleen. Loputon on rahan kiertokulku, mutta aina on valtion käsi ottamassa omansa! Mutta siellä Espanjassa ollessasi annat rahan vieraan valtion käyttöön, vapaaehtoisesti. Et tule edes ajatelleeksi, mitä se tarkoittaa. Annoimme Kreikan talouskriisiin rahaa melkein vastikkeetta, kukahan meitä auttaa sitten, kun me olemme vapaaehtoistoimin oman taloutemme kriisiin ajaneet. Kriisi on jo täällä ja pahenee sitä enemmän, mitä hövelimmin rahaamme ulos maksamme.

Harmaasta taloudesta pari sanaa:

Tuomitsen harmaan talouden täysin. Pimeänä maksetusta remontista maksamasi palkka on pois paitsi verotuloista, myös tekijän omasta oikeusturvasta ja eläkkeestä. Vain ammattitaidoton ihminen harrastaa pimeää työntekoa säännöllisesti. Ulkomaille matkaava harmaa raha on lisäksi melkein aina pysyvästi pois suomalaisesta kansantaloudesta.

Keinoja rahan täällä pysymisen edistämiseksi:

  1. Matkusta kotimaassa

  2. Osta kotimaista, jos mahdollista. Näin myös suomalainen työ säilyy.

  3. Osta kotimaisesta kaupasta. Vaikka liikkeissä onkin suomalaista työväkeä, voitot menevät muille maille. Vaikka hyödykettä ei olisikaan valmistettu Suomessa, työllistää Suomessa varastoitu tavara enemmän suomalaisia kuin ulkomaisesta varastosta toimitettava tavara. On olemassa hyödykkeitä, joita ei valmisteta lainkaan Suomessa, mutta on joskus valmistettu. Älä kosta ulkoistamista, jos hyödykettä varastoidaan kotimaisessa varastossa. Siellä on yleensä kymmeniä, jopa satoja työntekijöitä.

  4. Lobbaa. Kerro kaikille, miksi Suomesta ostaminen ja Suomessa pysyminen kannattaa.

  5. Älä laske joka senttiä. Ei ulkomainen matkayhtiö ole 50 euroa halvemman matkan arvoinen. Tarkista, lentääkö Finnair? Vaikka ulkoistamista tapahtuukin, ei sinulla ole todellista 100-prosenttista kotimaista vaihtoehtoa.

  6. Muista kotitalousvähennys, siitä hyödyt itsekin, harmaasta taloudesta hyötyy vain työn tekijä, hänkin tilapäisesti. Maksun aika tulee myöhemmin (esim eläke ei kerry).

Raha siis kiertää taukoamatta. Vaikka naapurisi näyttääkin tienaavan sinua enemmän, muista myös se, että hän kuluttaa enemmän. Ja joka kerta, kun hän ostaa jotakin, se edistää maamme taloutta. Paitsi, jos hän tilaa vaatteensakin joltakin ulkomaiselta nettisivustolta. Silloin on maanpetturi hän!

Valtion käytettävissä olevat toimenpiteet kassaan tulevan rahan määrän suurentamiseksi ovat oikeastaan aika mitättömiä. Kunnille maksettavat avustukset pienemmiksi, seurauksena on kunnallisveron nostotarve. Taikka jotain vastaavaa. Veronkorotukset eivät tepsi, koska liikkeellä olevan rahan määrä ei muutu, ihmisten ostovoima pienenee. Ostetaan vähemmän, kun rahaa ei ole. Seurauksena voi olla jopa työttömyyden kasvu. Kuten aiemmin jo sanoin, ainakin minulla on tili melkein tyhjä jokaista palkanmaksupäivää ennen, ei kulutus kasva, jos pankkitille ei tule lisää rahaa! Verotuksella voidaan tehdä muutoksia, jotka ovat vain rahan liikkeitä taskusta toiseen.

Ulkomaan velka

Velan avulla pitää tehdä sellaisia muutoksia, mitkä johtaisivat rahavirran pitämiseksi maallemme suotuisana, lisää rahaa ulkoa tänne, ei ulos. Vientiä lisää, mutta ihmisten ahneus on vienyt maamme sellaiseen tilanteeseen, että massamäärin vietävää tuotetta meillä ei kohta ole. Ulkomaisen nettikaupan kasvu Suomessa pahentaa tilannetta entisestään.

Velan avulla ei saa rahoittaa pysyviä kuluja (koulutus, sairaanhoito, tiestö jne) muuten kuin tilapäisesti.

Yhteenveto ihan vain maan pinnalle palauttamiseksi:

Henkilön palkka on 3000 euroa kuussa. Veroprosentti on 24, minkä lisäksi tilinauhassa lukee jotain sotu- ym maksuja vaikkapa 6%. Tehdäkseni laskennan helpommaksi… Prosenttiluvuilla ei esimerkissäni ole merkitystä, ne eivät siis ole todelliset. Laskemalla saadaan lopputulos, että henkilön nettopalkka on 2100 euroa per kk. Vuokra on 800 euroa, jää 1300 euroa kulutettavaa muuhun.

Valtio nostaa veroprosenttia niin, että korotus vaikuttaa henkilömme verojen maksuun 2%-yksikköä. Eli verot ja veronluonteiset maksut ovat nyt yhteensä 32%. Samaan aikaan henkilön palkkaa nostetaan 3%, eli se on nyt 3090 euroa, inflaation tiedetään olevan 1,6%. Käytettävissä olevan rahan määrä pysyisi esimerkkihenkilöllämme 2100 eurossa. Vuokra nousisi inflaation verran 1,6%, joten vuokra olisi 813 euroa, käytettäväksi jäisi 1288 euroa. Käytettävissä oleva raha vähenisi, enempää ei kiertoon voi tulla, mitä on. Henkilömme ostaa kiristyneen taloustilanteen houkuttelemana uudet kengät ruotsalaisesta nettikaupasta 100 eurolla, jolloin valtion takaa-ajama hyöty meni sen sileän tien.

JOS valtio laskisikin veroja 2%-yksiköllä? Olisi turmion tie mennä siitä huolimatta kuluttamaan rahansa ulkomaiseen nettikauppaan! Mietippä sitä! Valtio olen minä!

Tämä ei ole tieteellinen tutkimus, tämä ei ole absoluuttinen totuus. Muista, että kirjoittelen näitä juttuja ns kieli poskella, piruuttani ja välillä verta nokastani kaivellen, ärsyttääkseni. Siksi asiajärjestyskin tässä kirjoituksessa saattaa olla mielestäsi ontuva, mutta kun minä vaan en ole mikään poliitikko enkä talousnero, niin saat luvan kestää! Kiitos ja anteeksi!