Taustaa:

Valtionvelka on noin 100 miljardia euroa. Tätä tasalukua on helppo käsitellä eri laskelmissa, tarkkuus riittää tänään.

Suomen väkiluku on noin 5,5 miljoonaa (tarkka tämän päivän luku olisi väestörekisterikeskuksen mukaan 5 487 446, mutta pyöristetään).

Työllisiä oli vuoden 2015 heinäkuussa 2 523 000 (virhemarginaali ±32 000). Pyöristetään tämäkin 2,5 miljoonaksi.

Velkaa on noin 18.000 euroa per asukas, noin 40.000 euroa per työssä käyvä henkilö. Taloutta kohti se tekee myös hyvin lähelle 40.000 euroa.

Lainani valtiolle:

Ensimmäinen laina:

Olen saamassa veronpalautusta joulukuussa 300 euroa. Tämä summa on noin 1% nettotuloistani ja siten varsin mitätön summa minulle. Veronpalautus tulee tililleni joulukuun alussa, mutta ilmoitan työnantajani palkanlaskentaan, että joulukuun tilistäni maksetaan veroa poikkeuksellisesti normaalia enemmän tuon 300 euron verran. Se on lainani valtiolle, joka varmana maksana maksaa lainani takaisin vuoden päästä. Jos valtion taloudellinen tilanne on vuoden päästä edelleen huono, voin jatkaa laina-aikaani valtiolle toisellakin vuodella.

Toinen laina:

Tammikuun alussa ilmoitan työnantajalleni, että pidättää veroja tilistäni yhden prosenttiyksikön verran enemmän, kuin verokortissani lukee. Tämä summa on vain kymppejä kuukaudessa, mutta omalta osaltani kuitenkin "edes jotakin". Saan tuon rahan veronpalautuksena vuoden 2017 joulukuussa. Laina-aikaani voin jatkaa edelleen, mikäli valtion taloudellinen tilanne sitä vaatii.

Haaste:

Suomalaisten keskipalkka on tällä hetkellä jossakin 3.500 euron tietämissä. Yksi prosenttiyksikkö tuosta palkasta on 35 euroa. Jos yksi miljoona suomalaista seuraisi esimerkkiäni, ja pidättäisi palkastaan yhden prosentin "liikaa", saisi valtio veronmaksajilta lainaa 35 mijoonaa euroa kuukaudessa, eli 420 miljoonaa vuoden aikana. JOS lisäksi yksi miljoona palkansaajaa seuraisi minua antamalla joulukuussa vaikkapa 100 euroa ylimääräistä lainaa valtiolle, se tekisi sata miljoonaa euroa lisää. Näin päätyisimme NOIN 500 miljoonan summaan. Tämä on 10% vuoden 2016 lisälainan tarpeesta alustavan budjetin mukaan.

Suostun lainaamaan omalta osaltani valtiolle oheisen laskelman mukaisen summan. Pyydän kuitenkin korvamerkitsemään rahan työllistäviin kohteisiin. Tiestömme rapistuu hyvää vauhtia ja kaipaa korjaamista. Vuoden 2016 tienparannusmenoihin 500 miljoonaa olisi merkittävääkin merkittävämpi lisä, lähes kokonaan työllistävänä määrärahana.

Meistä jokainen voi auttaa valton tilannetta osaltaan. Jopa 10 euroa on auttava summa, jos mukaan lähtee miljoona suomalaista.

Kyseessä on siis laina, ei lahjoitus.